Pigmentstoornissen

Lentigo(solaris/senilis)

Ook wel bekend als ouderdomsvlekken, zonnevlek of levervlek. De lentigo is een goedaardig gepigmenteerde huidafwijking. De kenmerken zijn vooral dat de pigmentvlek egaal bruin gepigmenteerd is. Daarnaast kan de pigmentvlek scherp begrensd, ovaal of grillig begrensd of vlak zijn. De pigmentvlek kan enkele millimeters tot enkele centimeters groot worden

Melasma

In de volksmond ook wel bekend als zwangerschapsmasker. Melasma ontstaat waarschijnlijk doordat melanocyten gestimuleerd worden door oestrogenen en/of progesteron (de vrouwelijke geslachtshormonen). Wanneer de huid aan het zonlicht wordt blootgesteld, produceren melanocyten meer melanine-pigment.

Post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH)

Ook wel donkere vlekken op de huid veroorzaakt door een ontsteking of letsel. PIH is een goedaardige verkleuring van de huid die vaak rood of bruin van kleur is. Het komt voornamelijk voor op plekken waar een ontsteking is geweest, zoals acne of eczeem. Mensen met een donker huidtype hebben een grotere kans op het ontwikkelen van PIH.

Vitiligo

Vitiligo(ook wel leukoderma genoemd) is een onschuldige maar soms ontsierende huidaandoening. Door het verdwijnen van pigmentcellen verliezen delen van de huid en haren hun kleur. Dit komt met name voor in het gezicht, op de handen en in de schaamstreek. Er ontstaan melkwitte vlekken in verschillende vormen en maten. Vitiligo is niet besmettelijk enis een chronische huidaandoening. De ongepigmenteerde huid kan in de zon ook makkelijk verbranden en het is daarom belangrijk om de huid goed te beschermen tegen de zon.

Neavus (moedervlek)

Is een goedaardige en soms verheven vlek op de huid. De neavus kan licht tot donker van kleur zijn. Moedervlekken kunnen vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar de meesten ontstaan tussen het 3e en 40ste levensjaar. Erfelijke aanleg en zonverbrandingen op kinderleeftijd kunnen de ontwikkeling van moedervlekken stimuleren. Het kan voorkomen dat een moedervlek zich kwaadaardig ontwikkeld. Als een moedervlek van grootte of kleur verandert of klachten geeft, wordt er geadviseerd de huisarts te bezoeken.

Neem gerust contact met ons op

Onze behandelingen