Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is uitermate geschikt voor mensen die last hebben van (lymf) oedeem. Dit is een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem kan aangeboren zijn maar kan ook een gevolg zijn van kanker, bloedvatproblemen, littekens, bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. Hierdoor kunnen de lymfevaten beschadigen. Wanneer de lymfevaten beschadigen kunnen er vochtophopingen optreden. De vochtophopingen kunnen als vervelend en soms zelfs aan pijnlijk worden ervaren. Vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels veroorzaakt (pijnlijke) zwellingen en stijfheid. Voor Oedeemtherapie Haarlem bent u bij Cosmedi4u aan het juiste adres!  De prijzen voor onze behandelingen vindt u hier. Meer weten? Neem gerust contact met ons op. U kunt bij ons ook terecht zonder verwijsbrief.

Wat gebeurt er tijdens oedeemtherapie?

Om het lichaam te helpen met het verwijderen van het overtollige vocht, zijn verschillende behandelmethodes beschikbaar. Voor het maximale effect past een oedeemtherapeut vaak meerdere methodes toe die samenvallen onder de noemer oedeemtherapie. De oedeemtherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met verschillende soorten oefeningen en massages die het vocht afvoerende systeem bevordert. De oedeemtherapeut start meestal met manuele lymfedrainage. Dit is een speciale massagetechniek. Het lymfesysteem wordt geactiveerd en het vocht wordt naar delen van het lichaam gemasseerd waar het beter afgevoerd kan worden. Vervolgens wordt er gebruik gemaakt van een compressietherapie. Dit houdt in dat men wordt gezwachteld of getapet om het bereikte resultaat vast te houden.

Duur en resultaat oedeemtherapie 

Bij oedeemtherapie is geduld een schone zaak. Meestal duurt het even voordat er een blijvend resultaat is bereikt. Wanneer er een stabiele situatie wordt bereikt kan de oedeemtherapeut bandage, tape en therapeutische kousen gebruiken om de stabiele situatie te behouden. Patiënten zullen gedurende een langere periode twee tot drie keer per week behandeld moeten worden. Het resultaat liegt er niet om. U zult zich stukken beter voelen wanneer het resultaat uiteindelijk zichtbaar en voelbaar wordt.

Door de verbeterde afvoer van weefselvocht wordt de druk in het oedeem gebied verminderd. Het strakke, al dan niet pijnlijk, gevoel wordt minder of verdwijnt en u kunt weer beter bewegen. Daarnaast zal de genezing van wonden ook bevorderd worden en zal er een vermindering zijn van littekenweefsel.

Wat kunt u zelf doen?

Om vocht beter af te voeren kunt u de lymfevaten stimuleren door te sporten en wat meer te bewegen. Wandelen, zwemmen en gymnastiek zijn zeer geschikt. Sporten die leiden tot overbelasting of sporten met veel plotselinge bewegingen zijn af te raden. Verder kunt u ook naar de huidtherapeut om specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen aan te leren die de afvoer van lymfevocht bevorderen.

Verwijzingen en vergoedingen

Een oedeembehandeling is een specialisme van de huidtherapeut. U heeft hiervoor geen verhuizing van de huisarts nodig. Tenzij uw zorgverzekeraar daarom vraagt. Of de oedeem behandeling vergoed wordt is afhankelijk van de soort behandeling en de voorwaarden van uw zorgverzekering. In de polis van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding.

Neem gerust contact met ons op

Onze behandelingen