Acne

1 Acne

 • Acne vulgaris

De medische term voor jeugdpuistjes (‘vulgaris’ is Latijn voor ‘gewoon’). Deze vorm van acne is het meest voorkomend. Dit type kan alle kenmerken van acne vertonen, meestal in een vrij milde vorm.

 • Acne conglobata

Bij deze vorm van acne zijn de talgklieren ontstoken, met name op de rug, schouders en borst. Dit leidt tot dikke, rode,pijnlijke bobbels (infiltraten) en holtes die met pus gevuld zijn (abcessen). Vooral jonge mannen hebben een vergrote kans om deze vorm van acne te ontwikkelen. Het komt voor dat deze vorm van acne na het 20ste ?levensjaar nog actief blijft. Na genezing blijven vaak ontsierende littekens achter.

 • Acne fulminans

Deze zeer zeldzame maar soms ook heftige vorm van acne begint heel plotseling. De afwijkingen van de huid lijken erg op die van acne conglobata. Het grote verschil is dat de patiënt ziek kan zijnen last kan hebben van gewichtsverlies, gewrichts- en spierpijn.

 • Acne infantum

Een andere benaming voor deze vorm van acne is baby-acne en is eigenlijk een buitenbeentje in de ‘acne-familie’. Het komt vrij vaak voor dat pasgeboren baby’s kleine acne-puistjes in het gezicht krijgen. Dit komt door invloed van hormonen zoals androsteron en testosteron. De verschijnselen zijn meestal mild en verdwijnen vanzelf.

 • Acne ectopica(hidradenitis suppurativa)

Een chronische ontsteking van de haarzakjes. De ontstekingen komen vaak voor in de liezen en oksels. Deze vorm van acne ontstaat meestal na de puberteit en komt vaker voor bij mensen die roken en overgewicht hebben.

Huidveroudering

Een van de grootste oorzaken van huidveroudering is, de zon. Uv-straling veroorzaakt meer dan 80 procent van de rimpels, pigmentvlekken en verminderde huidelasticiteit. Het biologische proces van huidveroudering begint al wanneer we een jaar of 25 zijn en begint vanaf ongeveer ons 40e zichtbaar te worden. Gelukkig zijn er behandelingen om het huidverouderingsproces te vertragen

Littekens

 • Hypertrofisch litteken

Door te veel vorming van bindweefsel wordt het litteken hard en dik. Soms kan het litteken pijnlijk zijn doordat het strak en stug is. Het litteken ligt meestal verheven boven het omringende gedeelte van de huid.

 • Keloïd litteken

Door overmatige productie van collageen kan het litteken verheven. Deze vorm van litteken geeft een tumorachtig beeld. Meestal zie je deze litteken bij de donkere huidtypes. Het gebied waar ze het meest voorkomen is het gezicht, borstkast en rug.

 • Atrofisch litteken

Door het kleiner worden van de cellen in het weefsel ontstaan er een deukjes of putjes in de huid. Het weefsel is dan dun, zacht, soepel en glanzend.

Oedeem

 • Lymfoedeem

Is een zwelling van de weke delen van armen of benen. Oorzaak is dat het lymfestysteem het normale aanbod van vocht niet voldoende kan transporteren. Gevolg is een ophoping van eiwit- en vocht in het weefsel.

Lymfoedeem onderscheiden wij in:

 • Primair lymfoedeem: oedeem als gevolg van een aangeboren defect in het lymfatisch weefsel.
 • Secundair lymfoedeem: oedeem als gevolg van een trauma.
 • Lipoedeem

Is een abnormale toename van vet in vetcellen. Een symmetrisch voorkomende, chronische aandoening. Kenmerkend is volumetoename van de benen waarbij de voeten slank blijven. Als lipoedeem zich ook voordoet in de armen blijven de handen ook slank. Bij verkeerde diagnose kan lipoedeem worden verwart met bilaterale primair lymfoedeem of als morbide obesitas. Echter door veel sporten en diëten verdwijnt deze aandoening niet.

Pigmentstoornissen

 • Lentigo(solaris/senilis)

Ook wel bekend als ouderdomsvlekken, zonnevlek of levervlek. De lentigo is een goedaardig gepigmenteerde huidafwijking. De kenmerken zijn vooral dat de pigmentvlek egaal bruin gepigmenteerd is. Daarnaast kan de pigmentvlek scherp begrensd, ovaal of grillig begrensd of vlak zijn. De pigmentvlek kan enkele millimeters tot enkele centimeters groot worden.

 • Melasma

In de volksmond ook wel bekend als zwangerschapsmasker. Melasma ontstaat waarschijnlijk doordat melanocyten gestimuleerd worden door oestrogenen en/of progesteron (de vrouwelijke geslachtshormonen). Wanneer de huid aan het zonlicht wordt blootgesteld, produceren melanocyten meer melanine-pigment.

 • Post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH)

Ook wel donkere vlekken op de huid veroorzaakt door een ontsteking of letsel. PIH is een goedaardige verkleuring van de huid die vaak rood of bruin van kleur is. Het komt voornamelijk voor op plekken waar een ontsteking is geweest, zoals acne of eczeem. Mensen met een donker huidtype hebben een grotere kans op het ontwikkelen van PIH.

 • Vitiligo

Vitiligo(ook wel leukoderma genoemd) is een onschuldige maar soms ontsierende huidaandoening. Door het verdwijnen van pigmentcellen verliezen delen van de huid en haren hun kleur. Dit komt met name voor in het gezicht, op de handen en in de schaamstreek. Er ontstaan melkwitte vlekken in verschillende vormen en maten. Vitiligo is niet besmettelijk enis een chronische huidaandoening. De ongepigmenteerde huid kan in de zon ook makkelijk verbranden en het is daarom belangrijk om de huid goed te beschermen tegen de zon.

 • Neavus (moedervlek)

Is een goedaardige en soms verheven vlek op de huid. De neavus kan licht tot donker van kleur zijn. Moedervlekken kunnen vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar de meesten ontstaan tussen het 3e en 40ste levensjaar. Erfelijke aanleg en zonverbrandingen op kinderleeftijd kunnen de ontwikkeling van moedervlekken stimuleren. Het kan voorkomen dat een moedervlek zich kwaadaardig ontwikkeld. Als een moedervlek van grootte of kleur verandert of klachten geeft, wordt er geadviseerd de huisarts te bezoeken.

Hirsutisme/Hypertrichose

Er zijn twee vormen van overbeharing:

 • Hypertrichose

Is overmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Er kunnen fijne haartjes verschijnen in het gezicht zoalsbij de slaap op het gezicht en bij de wenkbrauwen. Haren op de armen kunnen langer worden en in aantal toenemen. De onderbenen en de romp zijn dan meestal ook zwaarder behaard. Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de puberteit.

 • Hirsutisme

Is overmatige haargroei bij vrouwen, in een mannelijke patroon. Dat betekent dat er haren groeien op plaatsen waar vrouwen normaal geen haren hebben groeien. Dat is voornamelijk in het gezicht (baard en snor), in de hals, op de borst, rond de tepels, op de onderbuik tussen navel en schaamstreek en op de benen. De haren zijn ook donker en dik.

Deze twee vormen van overbeharing komen meestal afzonderlijk voor, maar kunnen ook in combinatie optreden.

Striae

Striae of huidstriemen zijn lijnvormige afwijkingen in de huid die kunnen ontstaan wanneer de huid een snelle groei kent. Het bekendste voorbeeld zijn de zwangerschapsstriemen. Ze kunnen ook ontstaan op de borst of dijen Het bindweefsel wordt onderhuids verscheurd door te grote spanning, wat niet pijnlijk is. De beginnende kenmerken zijn dat er paarsrode strepen in de huid ontstaan die na enige jaren in witte littekens overgaan. Striae zijn onschuldig, maar worden door de meeste mensen als ontsierend ervaren.

Wratten

Wratten (verrucae) komen vaak voor en de meesten worden veroorzaakt door een virus. Ze zijn herkenbaar aan het bloemkoolachtige oppervlak

Fibromen

Fibromen zijn goedaardige zwellingen. In de volksmond steelwratjes genoemd. De fibromen hebben een steelachtige vorm en zijn huidkleurig of soms iets donkerder van kleur.

Deze gezwelletjes komen veelal voor in de hals, oksel, onder de borst en liezen.

Cosmedi4U is een huidtherapeutisch praktijk waar klantgerichtheid en goede zorg hoog in het vaandel staan.

Huidtherapie is een paramedisch beroep met verschillende doelgroepen.

Cosmetisch, Cosmedisch en Paramedisch

Contact Gegevens

11 + 9 =

Adres

Frieslandlaan 14 –2036NE Haarlem

Telefoonnummer

06-19420752

E-mail

info@huidtherapiecosmedi4u.nl

Share This