Acne

Acne vulgaris
De medische term voor jeugdpuistjes (‘vulgaris’ is Latijn voor ‘gewoon’). Deze vorm van acne is het meest voorkomend. Dit type kan alle kenmerken van acne vertonen, meestal in een vrij milde vorm.

Acne conglobata
Bij deze vorm van acne zijn de talgklieren ontstoken, met name op de rug, schouders en borst. Dit leidt tot dikke, rode,pijnlijke bobbels (infiltraten) en holtes die met pus gevuld zijn (abcessen). Vooral jonge mannen hebben een vergrote kans om deze vorm van acne te ontwikkelen. Het komt voor dat deze vorm van acne na het 20ste ?levensjaar nog actief blijft. Na genezing blijven vaak ontsierende littekens achter.

Acne fulminans
Deze zeer zeldzame maar soms ook heftige vorm van acne begint heel plotseling. De afwijkingen van de huid lijken erg op die van acne conglobata. Het grote verschil is dat de patiënt ziek kan zijnen last kan hebben van gewichtsverlies, gewrichts- en spierpijn.

Acne infantum
Een andere benaming voor deze vorm van acne is baby-acne en is eigenlijk een buitenbeentje in de ‘acne-familie’. Het komt vrij vaak voor dat pasgeboren baby’s kleine acne-puistjes in het gezicht krijgen. Dit komt door invloed van hormonen zoals androsteron en testosteron. De verschijnselen zijn meestal mild en verdwijnen vanzelf.

Acne ectopica(hidradenitis suppurativa)
Een chronische ontsteking van de haarzakjes. De ontstekingen komen vaak voor in de liezen en oksels. Deze vorm van acne ontstaat meestal na de puberteit en komt vaker voor bij mensen die roken en overgewicht hebben.

Neem gerust contact met ons op

Onze behandelingen